OBJAVA: 12:45:49

Kreativna radionica – TREASURE HUNT PROJEKAT NETWORLD u organizaciji Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK

NETWORLD PROJEKT (Networking in Preserving the First World War Multicultural Heritage in the Danube Countries – “Umrežavanje u očuvanju višenacionalnog naslijeđa Prvog svjetskog rata podunavskih zemalja”) odobren je u okviru Prvog poziva za projektne prijedloge Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020 (DTP): Prioritetna osa 2 – Okolinski i kulturno odgovorno djelovanje u Dunavskom regionu, Specifični cilj 2.2 – Podsticanje održivog korištenja prirodne i kulturne baštine i resursa. Vodeći partner u ovom projektu je Razvojni centar doline Soča iz Slovenije. U projektu je uključeno ukupno 14 partnera sa područja Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Slovačke i Bosne i Hercegovine. Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Trajanje projekta je 30 mjeseci.

Projekat NETWORLD ima za cilj primjenu sistemskog pristupa pri upravljanju i korištenju resursa i kulturnog naslijeđa iz Prvog svjetskog rata na područjima dunavskih zemalja, kombinovanja ovog naslijeđa sa održivim kulturalnim turizmom, izradi kulturalne i turističke strategije, alata, turističkih ruta i usluga.

U sklopu realizacije dijela aktivnosti projekta, dana 29.05.2018. godine u organizaciji Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK, održana je kreativna radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, studente sa ciljem upoznavanja mladih sa kulturno-historijskim naslijeđem iz predjela Centralne Bosne. Učesnici kreativne radionice bili su podijeljeni u grupe, a svaka grupa je dobila različite i jedinstvene zadatke. U saradnji sa Muzejom grada Zenica organizovane su posjete sljedećim lokacijama:

  • Crkva Sv.Ilije,
  • Hadžimazića kuća,
  • Muzej grada Zenica,
  • Muzej u Arcellor Mittal-u Zenica.

Na svakoj od ovih lokacija učesnici, zajedno sa mentorima, imali su priliku vidjeti, saznati i naučiti kakvo historijsko naslijeđe posjeduje grad Zenica. Pri povratku na mjesto održavanja radionice, svaka grupa je pripremila prezentacije pod nazivom “Treasure Hunt” u kojima su predstavljena historijska naslijeđa s posjećenih lokacija.

Cilj kreativne radionice projekta je predstavljanje projekta, podizanje interesa kod mladih za učešće u budućim aktivnostima projekta kao i očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa.